Bilforhandlerguiden .com

bil
Site Menu                 

 

 

ny bil?
Vinterdekk og sparing

Spar tusenvis på vinterdekk

Utvalget av vinterdekk er stort og prisforskjellene hos forhandlerne enda større. Her er rådene som kan gjøre det enklere for deg å handle nye vinterdekk

Før du kjøper nye vinterdekk bør du tenke gjennom hvilke kjøreforhold du oftest har og velge dekk ut ifra det. Noen av toppdekkene har meget gode egenskaper på snø og is, men noe dårligere på våt asfalt. Andre har gode egenskaper under andre forhold. Kjører du det meste av vinteren på våt asfalt, er det ingen grunn til å kjøpe det dekket som er aller best på snø og is.

Store prisforskjeller
Når det gjelder pris bør du fortsatt ringe to-tre forhandlere
og be om et tilbud på det dekket du har valgt. Det finnes mange eksempler på at bileiere har spart en tusenlapp eller mer på en slik ringerunde.

Dårlige billigdekk
I årets ddekktest
er det også med flere billigdekk, og ingen av dem overrasker med gode prestasjoner. Det er heller motsatt. Du bør tenke deg om minst et par ganger før du kjøper de aller billigste og ukjente dekkene på markedet.

Vedlikehold av dekk

Slik varer dekkene dine lengre:

· Oppbevar dekkene hengende/liggende, mørkt og kjølig

· Rengjøring er best med kun såpe og vann.

· Lufttrykket bør sjekkes jevnlig. Sjekker du lufttrykket med ”øyemål kan dette fort koste deg en sesong mindre levetid for dekket, samtidig som det øker risikoen for dårlig veigrep. Vinter dekk har mykere dekksider enn sommerdekk, det anbefales at du fyller 10% mer enn oppgitt i bilens instruksjonsbok. I bilens instruksjonsbok står det hva som er riktig lufttrykk til din bil. Det gjør det også ved luftpåfyllingen på de fleste bensinstasjoner.

· Balansering av hjulene er nødvendig foran hver sesong. Det kan gjøres hos et dekkverksted og koster ikke mye. Drar rattet til en side eller vibrerer, er det et tydelig varsel om at noe er galt.

· Ubalanserte hjul gir slitasje på alle mekaniske deler som forstilling og støtdempere, i tillegg vil dekkene etter hvert bli ødelagt.

Skift dekk selv!
Alt for mange bileiere betaler et verksted for å skifte hjul på bilen og gjør dermed seg selv en bjørnetjeneste. Ved punktering klarer ikke mange bileiere å skifte hjul selv og det anbefales derfor at du gjør jobben med å skifte dekk selv. Bruk orginaljekken og orginalverktøyet til bilen, samtidig som du benytter instruksjonsboka til bilen som veileder.Du oppnår en vinn/vinn situasjon ut av det ved å gjøre hjulskiftet selv: Alt verktøy og utstyr i bilen er prøvd og funnet i orden til du trenger det ved en punktering. Du får trent på et hjulskift før du får en punktering på en vei hvor du også blir stresset av den øvrige trafikken. Du sparer penger på å gjøre det selv samtidig som du har styrket din kunnskap

Dekkskift ABC

· Når man er i gang med hjulskift, sørg for å sjekke både vinter- og sommerdekkene. Sjekk dekkene for skader og mønsterdybde. NAF anbefaler minst 3 millimeter mønster. Er du i tvil, ta kontakt med fagfolk.

· Før du jekker opp bilen, skal den stå i gir og håndbrekket skal være dratt på. Klosser bak hjulene øker sikkerheten ytterligere. Jekken skal normalt settes på et sted med ekstra forsterkning. Dette stedet vil som regel kjenne med fingrene, eller du kan sjekke instruksjonsboka.

· Jekk bilen litt opp, men stopp før dekket mister kontakten med bakken. Løsne mutrene , men ikke skru de helt av.

· Jekk bilen opp slik at hjulet henger fritt, skru av mutrene og ta av hjulet. Rustoppløser må sprayes på dersom hjulet sitter fast.

· Du bør smøre kontaktpunktene mellom felg og hjuloppheng med fett (helst kobberfett), da er det lettere å få av hjulene til våren.

·Dekkenes rulleretning er angitt på siden av dekket, som regel med en pil og teksten ”rotating direction”. Sett på hjulet og stram til annenhver mutter vekselsvis til alle er skrudd fast. Ikke stram for hardt, da kan du skade gjenger eller felg. Etter noen dager skal du etterstramme, spesielt viktig hvis du har alufelger.


Sikkerhet
Det handler om å ha riktig dekk for riktig føre, eller litt omskrevet, ha dekk som passer best til det underlaget du oftest kjører på. Mønsterdybde, lufttrykk og evt. tilstanden til piggene bør sjekkes jevnlig. Bremselengden økes betraktelig med dårlige dekk og farlige situasjoner kan lett oppstå. Det er også ofte store kvalitestsforskjeller på dekkene som selges på det norske markedet. Sjekk dekktester og snakk med fagfolk.

NB: Bruker du verksted eller bensinstasjon for hjulbytte, så forlang en garanti på at de bruker en momentstav for tiltrekking av hjulboltene.

Lover og Regler

Vinterdekk:
Piggdekk kan monteres i Nord Norge fra 15.oktober og i Sør Norge fra 1.november. MEN det må tas hensyn til lokale føreforhold også. Minste tillatte mønsterdybde for vinterdekk er 3mm. Piggfrie vinterdekk kan kjøres med hele året, men disse dekken har meget kort levetid på sommerføre. Sikkerheten ved bruk av piggfrie dekk om sommeren reduseres kraftig, særlig i høy hastighet og ved oppbremsing.

I vognkortet står det oppgitt hvilken hastighetskode/ belastningskode som gjelder for din bil. Hastighetskodene benevnes etter følgende koder: S, T, U, H, V, W, Z, Y. Er du usikker på hva slags kode dekkene har, kan du se det på siden av dekket der hvor dimensjonen på dekket står.

PS: Er du fortsatt usikker når det gjelder valg av dekk til bilen, bør du ta kontakt med en bildekkforhandler
.

Om forfatteren
Ønsker du mer informasjon om tema i artikkelen, så besøk Gule Sider

ny bil?
bil bil tyveri
bilvindu
Bilforsikring-ny Bilforsikring?
Bilulykker bilulykker
GPS- GPS Moderne kartleser
Motor sykkel Motorsykkel Mer enn bare et fremkomstmiddel
Motorsykkel Motorsykkel-Motorsykkelen er solgt lidenskapen lever videre
Vinterdekk og sparing Spar tusenvis på vinterdekk
Bil pleie vannfri bilpleie Virker det?
bilforsikring
audi
bil-investere i ny bil?
bil lån-du mener bil lån?
Bil lån-nytt bil lån?
volvo-ny volvo?
bil forsikring-ny bil forsikring-?
Audi A4-Audi a4 bringer kraft
Bil vask bil Vask raskt og riktig tips
Volvo deler Volvo deler-?
volvo-volvo spoilere for bedre volvo-?
Volvo-start opp din volvo
Bil finanssiering Bil finans?
Leie bil leie bil nå?
spare innen bilforsikring?
bmw auto deler baklys sikkerhet
bil nyheter